Nyheder

Kulturprisen 2022


Foreningen for by- og landskabskultur modtager kulturpris

Hæderen bliver givet fordi de sikrede vandkunsten Iguanbryderne en ny central og smuk placering. Torsdag den 2. februar modtog foreningen Randers Kulturpris 2022 for deres utrættelige arbejde.


Efter 10 år i depot blev vandkunsten, Iguanbryderne, genindviet lørdag den 13. august 2022. Det skete på initiativ af Foreningen for By- og landsskabskultur i Randers Kommune. Foreningen havde stået i spidsen for en indsamling blandt de største fonde i Danmark, lokale virksomheder og Randers Kommune hvilket gjorde projektet muligt.


Randers Kulturpris uddeles hvert andet år af Randers Kommune og Kulturelt Samvirke. Kulturprisen kan gå til en person eller en institution, der med sit engagement fortjener at blive fremhævet og belønnet for sin indsats inden for de sidste to år. Randers-borgerne har selv været med til at pege på årets prismodtager. I løbet af en periode på godt to uger i november og december 2022 var det via kommunens hjemmeside muligt at nominere kandidater til prisen.


Det havde mange valgt at gøre, og det var stort og bredt felt, som priskomitéen skulle vælge imellem. "Der har være rigtig mange gode forslag. Lad mig være ærlig, det har været en udfordring at vælge. Valget faldt på Foreningen for By- og landsskabskultur, fordi deres ihærdige indsats har en stor betydning i både et historisk, kulturelt og et fremtidigt perspektiv.


Det er ildsjæle, der for egen regning og arbejdsindsats, er gået hele vejen - hvor mange andre ville være standset. De er blevet ved og ved. Og det er en indsats, der er båret af en holdånd, hvor fællesskabet har været en af de store drivkræfter," siger formanden for kommunens Sundheds- Idræts- og Kulturudvalg, Louise Høeg og fortsætter:


"Foreningen for By- og landsskabskultur har sikret os et klart symbol og en manifestation på den kulturhistoriske åre fra fortid til nutid - og til fremtiden. De har sikret os et element i byrummet, der samler os alle, og som er en daglig gave til alle, der lægger vejen forbi. De har givet os en ny plads, hvor vi kan samles, falde til ro, nyde lyden af vandet og synet af en skulptur, der har skabt debat og betydning gennem alle tider", slutter Louise Høeg.


Med kulturprisen følger også en gave fra Kulturelt Samvirke


En skøn lille svane i gave fra Kulturelt Samvirke


Louise Høeg modtog en lille kopi af de vandspyer, der sidder øverst påIguanbryderne.

Randers Kulturpris blev indstiftet i 2002. Med prisen følger 10.000 kroner fra kommunens Sundheds- Idræts- og Kulturudvalg samt en gave fra Kulturelt Samvirke.


Formand for Kulturelt Samvirke,Annemarie Winter, gav stor ros til dette års modtager af kulturprisen. 

Foreningen for By- og landsskabskultur har arbejdet vedholdende med gøre Randers til en attraktiv by for både borgere og besøgende. Det gør de nærmest i det skjulte. Så dette kvalificerer dem i særlig grad til at få årets kulturpris. Personligt er jeg megastolt over, at der nu står en vandkunst på Tinghuspladsen, der tilfører byen et vigtigt stykke kulturarv med swung som Storkespringvandet i København. Så tak til dem for det - for på trods af, at der er rejst mange midler til projektet, så var genplaceringen aldrig blevet til noget uden det uendeligt store stykke arbejde som Foreningen for by- og landskabskultur har lagt i det, " siger formand for Kulturelt Samvirke, Annemarie Winter.


Modtagerne af Randers Kulturpris har i gennem årene været meget forskellige. Tidligere er Café von Hatten, Station K i Langå, Randers Teaterforening og ReMida blevet hædret med prisen. Men også fremtrædende lokale kulturpersonligheder har modtaget prisen. Her kan for eksempel nævnes kunstkender, gallerist og cykelsmed Claus Ørsted og teaterskolen Kastali'as leder Lisbeth Nielsen, der også er freelance fortæller, skuespiller, underviser og instruktør.


"Det er med stolthed, at jeg på vegne af Foreningen for By- og landsskabskultur har modtaget kulturprisen i år. Og det er med en stor portion ydmyghed, når jeg ser tilbage på tidligere års prismodtagere, som har været med til at formidle, provokere, aktivere og berige vores hverdag - indenfor den mangfoldighed som ordet kultur dækker over. Der skal derfor lyde en stor tak til alle, som var med til at gøre drømmen om at få Iguanbrydernes genindvielse gjort til virkelighed, " siger formand for Foreningen for By- og landsskabskultur i Randers Kommune, Jan Nørskov Jørgensen.


Vandkunsten, Iguanbryderne, blev genindviet lørdag den 13. august 2022

Om Iguanbryderne
Vandkunsten viser to drenge, der kæmper om et firben - Iguanen. Skulpturen er er skabt af Randers-kunstneren Niels Holm og har tidligere stået på Frederiksplads (nuværende Østervold), hvor det blev indviet i 1908. Gennem tiden har de to drenge været vidne til mange vigtige, lokale begivenheder, fx de voldelige sammenstød under generalstrejken i 1922 og ydmygelsen af tyskerpigerne i befrielsesdagene i maj 1945. I 1962 blev vandkunsten flyttet til en placering ved Randers Stadion. Her stod springvandet frem til 2012, da Water & Wellness skulle bygges. I årenes løb er springvandet blevet nedslidt, og i de seneste ti år har det ikke været funktionsdygtigt men har i stedet stået på depot. I august 2022 kom Iguanbryderne igen frem i lyset. Omgivet af Tinghuset, Schousgade-kvarteret og Thors Bakke er vandkunsten nu centrum for en igangværende byudvikling, der med respekt og stolthed tager afsæt i fortiden og byens DNA. Iguanbryderne er inspireret af klunketidens salonkunst, ligesom Vilhelm Bissens Storkespringvand på Strøget i København. Iguanbryderne er den tredje ældste skulptur i Randers.

                                               Foto: Randers Kommune



Louise Høeg,

formand for kommunens Sundheds- Idræts- og Kulturudvalg

overrækker Randers Kulturpris 2022


Formand for Kulturelt Samvirke,Annemarie Winter, gav stor ros til dette års modtager af kulturprisen.

Med kulturprisen følger også en gave fra Kulturelt Samvirke

Prismodtageren blev pludseligt giver og overrakte en gave til formanden for Sundheds- Idræts- og Kulturudvalget.

Louise Høeg modtog en lille kopi af de vandspyer, der sidder øverst påIguanbryderne.