FORENINGEN FOR BY- OG LANDSKABSKULTUR
i RANDERS KOMMUNE
Medlemsskab.
Vi vil gerne være flere
Her er et attraktivt tilbud til dig, som værdsætter god arkitektur, design og æstetik.
det handler om hele Randers Kommune, om bygninger, pladser, by- og landskabsmiljøer og alle vore lokale omgivelser i hele kommunen, som vi færdes i dagligt.
Det er kort sagt en opfordring til at blive medlem af Foreningen for By- og landskabskultur i Randers Kommune.
Foreningens formål er ønsket om at være med til at bevare værdifulde by- og landskabsmiljøer, bygninger eller bygningsdele i Randers Kommune, men også at medvirke til at tilføje nye æstetiske værdier i harmoni med det bestående. Dette gør vi bl.a. ved oplysende virksomhed, rådgivning samt kontakt til grundejere, byplanmyndigheder og ander med indflydelse på by- og landskabsbilledest udformning.
Foreningens aktiviteter og arrangementer er vidt forskellige. Fælles for dem er såvel fortidens som nutidens arkitektur og byplanlægning. Det vil sige at det historiske forenes med det nutidige. Foreningens aktiviteter omfatter bl.a.:
- Fælles ture og arrangementer til seværdige historiske, såvel nutidige bygninger og lokaliteter med rundvisning etc.
- Formidling i tekst, foto og illustrationer om historiske emner.
- Præmiering: Foreningen hædre hvert år, i forbindelse med generalforsamlingen. grund- og bygningsejere. der har gjort en særlig bevaringsmæssig indsats med et hædersdiplom. Se også tidligere års diplomuddelinger.
- Årlig generalforsamling med tilhørende foredrag/ rundvisning.
Alt dette for et kontingent på kun kr. 300,00 årligt.
Udfyld nedenstående kontaktformular.
Opgiv din adresse og telefonnummmer i beskedfeltet og tryk på send. Så vil du blive kontaktet hurtigst muligt.
Vi glæder os til at høre fra dig.
Dronningborg Parken blev stiftet i 1975. Haveforeningen ligger på Katholmvej i Dronningborg.
Jordstykket blev tidligere benævnt ”Slagterengen” og var tidligere ejet af Slagtermester Madsen, Dronningborg. Slagterengen blev delvist udnyttet som nyttehaver, indtil kommunen købte og udstykkede området til kolonihaver. Kolonihaverne i den form, som nu kendes, opstod i slutningen af 1800-tallet. En kolonihave er et lille jordstykke anlagt på kommunal eller statsejet jord for et begrænset åremål. Jordstykkerne blev oprindelig fortrinsvis udlejet til arbejderfamilier og småhåndværkere til dyrkning af egne grøntsager, men også med et klart rekreativt og socialt formål. Til forskel fra placeringen af flere andre kolonihaver er terrænet i Dronningborg Parken meget kuperet, hvilket giver en helt speciel oplevelse, når man bevæger sig rundt i haveforeningen.
Kolonihaverne i Randers Kommune er udpeget som specielle kulturmiljøer.
Gl. Grønlund på Jebjergvej 48. i Jebjerg er fra 1777 og ligger lige overfor forsamlingshuset.
Huset ejes i dag af Peter Weinkouff Rasmussen og Eviayea Søndergaard.
. Huset er tidligere blevet renoveret indvendigt med stor pietetsfølelse, så det på trods af etablering af nutidige faciliteter i dag fremstår med alt det originale inventar og oprindelige vinduer.
Borgerne i Jebjerg, er meget opmærksomme på bevaring af landsbyens miljø, en ting der var medvirkende til at Gl. Grønlund er erklæret bevaringsværdigt. Og der er en stolthed i byen over huset. Dette har givet sig udslag i, at flere af byens borgere hjalp til, da stråtaget skulle udskiftes.