FORENINGEN FOR BY- OG LANDSKABSKULTUR
i RANDERS KOMMUNE
Byvandring i Slyngborgkvarteret.
(medlems arrangement) !
Kære medlemmer
Som annonceret i vort seneste nyhedsbrev har vi hermed fornøjelse til at inviterer medlemmer med ledsager til byvandring i Slyngborgkvarteret.
Søndag den 8. maj kl. 13.30 – ca. 15.30.
Mødestedet er bænkene på hjørnet af Vester Vold og Søren Møllersgade.
"Man maa i det mindste op i de afsides gader på ”Nordre bakke” og omkring ”Slyngborgtoften” for atter at fornemme et Pust af Fortids stille Liv og stille Lykke”. Sådan skrev den randrusianske forfatter Henrik Pontoppidan i 1885.
Den stilhed Pontoppidan oplevede på Slyngtoften i Randers blev i de følgende 50 år afbrudt af opbygningen af et helt nyt boligkvarter, der sprængte byens rammer mod nordvest.
Gå ikke glip af en spændende vandring og fortællinger om nogle af husene og dem der opførte dem i et af de store byggeboom og udvidelse af byen i starten af det 20. århundrede.
Mette Mønster og Maria Fangel vil være vores guider, hvor du/I også har mulighed for at genopleve jeres minder om dette unikke kvarter.
Tag endelig gode naboer eller venner med.
Deltagelse er gratis, men da der vil være et lille traktement midtvejs undervejs vil vi gerne have jeres tilmelding.
Du/I kan tilmelde dig/jer til: Hanna Christensen tlf./ SMS 2943 6127 eller Maria Fangel Tlf./SMS 4145 3534 eller Hjemmesiden www.byoglandranders.dk
Helst senest den 6. maj inden kl. 22.00
Vi glæder os til at se dig/ jer
Tilmeld dig/jer her!
Dronningborg Parken blev stiftet i 1975. Haveforeningen ligger på Katholmvej i Dronningborg.
Jordstykket blev tidligere benævnt ”Slagterengen” og var tidligere ejet af Slagtermester Madsen, Dronningborg. Slagterengen blev delvist udnyttet som nyttehaver, indtil kommunen købte og udstykkede området til kolonihaver. Kolonihaverne i den form, som nu kendes, opstod i slutningen af 1800-tallet. En kolonihave er et lille jordstykke anlagt på kommunal eller statsejet jord for et begrænset åremål. Jordstykkerne blev oprindelig fortrinsvis udlejet til arbejderfamilier og småhåndværkere til dyrkning af egne grøntsager, men også med et klart rekreativt og socialt formål. Til forskel fra placeringen af flere andre kolonihaver er terrænet i Dronningborg Parken meget kuperet, hvilket giver en helt speciel oplevelse, når man bevæger sig rundt i haveforeningen.
Kolonihaverne i Randers Kommune er udpeget som specielle kulturmiljøer.
Gl. Grønlund på Jebjergvej 48. i Jebjerg er fra 1777 og ligger lige overfor forsamlingshuset.
Huset ejes i dag af Peter Weinkouff Rasmussen og Eviayea Søndergaard.
. Huset er tidligere blevet renoveret indvendigt med stor pietetsfølelse, så det på trods af etablering af nutidige faciliteter i dag fremstår med alt det originale inventar og oprindelige vinduer.
Borgerne i Jebjerg, er meget opmærksomme på bevaring af landsbyens miljø, en ting der var medvirkende til at Gl. Grønlund er erklæret bevaringsværdigt. Og der er en stolthed i byen over huset. Dette har givet sig udslag i, at flere af byens borgere hjalp til, da stråtaget skulle udskiftes.